A pak že v létě není škola!

Už za pár dnů se v jihočeských Nových Hradech uskuteční mezinárodní letní škola věnovaná nádorovému mikroprostředí a imunitě, kterou pod záštitou NÚVR organizuje Luca Vannucci z Mikrobiologického ústavu AV ČR. „Je to fantastické místo pro Ph.D. studenty a také pro post-doky v prvních letech po získání diplomu. Pokud se jim dostane kvalitních informací, které jim můžeme díky naší letní škole poskytnout, může to být jakýsi ‚marker‘, který ovlivní jejich budoucí vědecký život,“ 

říká L. Vannucci a dodává: „Právě NÚVR nám poskytuje kapacitu a spojuje nás pro diskuse, konfrontace názorů, lepší pochopení toho, co děláme a k čemu je to dobré i pro lepší vzájemnou spolupráci.“

Jak dodává ředitel NÚVR Aleksi Šedo, pozvání od Itala se zkrátka neodmítá! ☺

Více zde

Tomáš Palušák:
Letní škola, to je
aktivní kontakt s vědou

„Z mého pohledu jako účastníka jsou mezinárodní letní školy pro pregraduální studenty skvělou příležitostí, která jim umožňuje stát se alespoň na chvíli součástí rozmanitého vědeckého kolektivu. Mají díky nim příležitost nahlédnout do problematiky základního a aplikovaného výzkumu, vzájemně diskutovat a interagovat s kapacitami v oboru z různých koutů světa, získat nové zkušenosti a v neposlední řadě i nové přátele.“

Více zde

Martin Mistrík:
Setkávání lidí „podobné krevní skupiny“

„Z hlediska budoucnosti NÚVR je to asi jedna z nejlepších investic – přitáhnout zájem mladých, kteří jednou potáhnou pomyslnou ‚vědeckou káru‘ a už ‚o nás‘ budou navždy vědět. Za důležité pak považuji i vzájemné obohacení. Každý, kdo učí, moc dobře ví, že přínos výuky bývá oboustranný, obzvláště v současnosti, kdy je míra přístupu k informacím bezprecedentní a mladé hlavy bývají plné nápadů a neotřelých pohledů na věc.“

Více zde

Cyclin dependent kinase 4/6 inhibitor palbociclib synergizes with BCL2 inhibitor venetoclax in experimental models of mantle cell lymphoma without RB1 deletion

 

Diana Malarikova, Radek Jorda, Kristyna Kupcova et al.

 

Exp Hematol Oncol.

2024 March 

 

DOI: 10.1186/s40164-024-00499-2

PMID: 38528594

JUN mediates the senescence associated secretory phenotype and immune cell recruitment to prevent prostate cancer progression

 

Torben Redmer, Martin Raigel, Christina Sternberg et al.

 

Mol Cancer.

2024 May

 

DOI: 10.1186/s12943-024-02022-x

PMID: 38811984

Fibrillar extracellular matrix produced by pericyte-like cells facilitates glioma cell dissemination

 

Petr Vymola, Elena Garcia-Borja, Jakub Cervenka et al.

 

Brain Pathol.

2024 May

 

DOI: 10.1111/bpa.13265

PMID: 38705944

Na cestě modulace aktivity transkripčních faktorů

„Rád bych si udržel naivní odvahu člověka, který nevěděl, že něco není možné, a proto to dokázal. Navrhnul jsem a chci dále rozvíjet kombinovanou protinádorovou terapii,

která spočívá v současné aktivaci dvou či více systémů odpovědi na stres. Vedle transkripčního faktoru p53 je to integrovaná stresová odpověď (ISR), jejímž charakteristickým znakem je přesměrování translace, tj. syntézy proteinu podle templátové mRNA. Rakovinné buňky jsou závislé na vysoké intenzitě translace mRNA, takže ISR zasahuje nádory v citlivém místě. Proto farmakologická indukce ISR představuje velmi perspektivní základ pro další vylepšení cílené terapie a důležitý krok k využití obrovského potenciálu, který indukce nejvýznamnějšího nádorového supresoru p53 skýtá,“ říká Zdeněk Andrysík, vedoucí výzkumné skupiny, vzniklé nedávno v brněnském uzlu NÚVR při Biologickém ústavu LF MU.

Více zde

Svižný, zábavný a plný témat

Historicky první NÚVR UpDate pro média v netradičním formátu speed dating, tedy rychlých krátkých rozhovorů, zúčastněné výzkumníky i novináře očividně hodně bavil. Ostatně, přesvědčte se sami.

VP3 hledá nové biomarkery 

Pro lepší prognózu onkologických pacientů je klíčový faktor času. Proto je třeba identifikovat biomarkery umožňující včasnou diagnózu, predikci léčebné odpovědi a sledování průběhu onemocnění. A co víc, tyto biomarkery by mohly být i potenciálními cíli protinádorové terapie.

Tři hlavní oblasti výzkumného programu NÚVR Biomarkery nádorových nemocí a diagnostika nádorových chorob, jimiž jsou molekulární změny spojené s maligní transformací, nádorové mikroprostředí a precizní onkologie, podrobně představují jeho hlavní vedoucí Ondřej Slabý a Karel Smetana.

Více zde

Indikátory nejsou jen publikace…

Katalogizace technologií a přístrojů s perspektivou budoucího sdílení je dalším z klíčových ukazatelů projektu NÚVR. Díky jeho plnění výzkumné činnosti neprobíhají izolovaně, ale mohou se organicky prolínat napříč celým konsorciem. 

Přesvědčte se sami, zda některé z nabízených kapacit pracovišť NÚVR nevyužijete pro svůj výzkum právě vy.

Více zde

Medical Tribune, 29. 5. 2024

Vendula Hlaváčková Pospíchalová popisuje výzkum extracelulárních vezikul, které jsou zdrojem klíčových informací o buňkách, ze kterých vznikly, ale mají velký potenciál i jako transportéry léků do cílových buněk.

ŽENA-IN, 29. 5. 2024

Ondřej Slabý v rozhovoru vysvětluje široké veřejnosti, co znamená pojem precizní onkologie a jak je důležitý výzkum chování nádorů.

Moderátor Martin Tyburec zve každý měsíc do studia vědce a vědkyně z Národního ústavu pro výzkum rakoviny, aby diváky a posluchače zavedli „mezi buňky“. V prvních dvou dílech Martin Tyburec vyzpovídal Aleksiho Šeda a Petra Džubáka. V létě na vás čekají epizody s Bárou a Petrem Výmolovými, Lenkou Bešše a speciální reportážní díl z letní školy v Nových Hradech s Lucou Vannuccim.

ČT24, 24. 5. 2024

Tým kolem Petra Buška vyvinul a ověřil molekulární sondy, které v blízkosti nádoru začnou světélkovat a vytvoří výrazný kontrast. Tím umožní neurochirurgům s velkou přesností odstranit co největší část zhoubné tkáně a zachovat přitom tu zdravou.

25. 6. 2024

Masarykův onkologický ústav, Švejdův pavilon

Odborná konference s mezinárodními přednášejícími a také s informacemi o tuzemských neuroonkologických výzkumných projektech. Akce se koná pod záštitou Neuroonkologické sekce ČOS ČLS JEP a NÚVR.

27. 9. 2024

Praha, Brno, Olomouc

NÚVR se připojuje k popularizační akci, během níž se na jediný večer v roce otevírají široké veřejnosti stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane.

31. 10. 2024

Brožíkův sál, Staroměstská radnice, Praha

2. ročník pacientské konference zaměřený na hormonálně závislá nádorová onemocnění, jako jsou rakovina prsu nebo prostaty.

18.–20. 11. 2024

NH COLLECTION OLOMOUC CONGRESS

Aktuálně probíhá příjem abstraktů. Přihlaste i ten svůj! Termín podání je do 1. července 2024.